Tomas Venclova
Vilniaus vardai II

Tomas Venclova

Vilniaus vardai II

papildymų knyga

Autorius:
Pavadinimas:
Vilniaus vardai II
Diktorius:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
22 val. 22 min. 30 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-9955-736-91-2
Išleidimo duomenys:
R. Paknio leidykla 2023 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Tai 2017 m. išleistos Tomo Venclovos enciklopedijos papildymų tomas. Jame poetas, intelektualas, Jeilio universiteto literatūros profesorius pristato asmenis, nepatekusius į ankstesnį tomą: mirusius po 2016 metų gruodžio 31-osios, taip pat daugybę kitų epochų veikėjų, gyvenusių ir dirbusių Vilniuje arba susijusių su mūsų sostine.

Knygos „Vilniaus vardai II. Papildymų knyga“ struktūra kaip ir ankstesnio leidimo, joje 10 skyrių: „Viduramžiai, „Renesansas, „Barokas“, „Nuopuolio ir reformų metai“, „Romantizmas“, „Caro priespaudos gadynė“, „Nepriklausomybės prieangyje“, „Ginčas dėl sostinės“, „Totalitarizmas“, „Laisvėjimas“; ypač gausūs du pastarieji.

Galioja ir kiti teksto sudarymo principai: asmuo turi būti virtęs Vilniaus paveldo dalimi, nors nebūtinai tiesiogiai su Vilniumi susijęs. Be to, į knygą įtrauktos tiek miestui nusipelniusios, tiek prastai pagarsėjusios asmenybės.

Kaip ir ankstesnis leidimas, knyga „Vilniaus vardai II. Papildymų knyga“ labai gausiai iliustruota.

Senojo Vilniaus pareigūnai, didikai, valstybės ir visuomenės veikėjai, valdovai, komunistai ir nacių kolaborantai, taip pat aukos ir gelbėtojai, pasipriešinimo dalyviai ir nepriklausomybės priešininkai, religiniai veikėjai, mąstytojai, menininkai, mokslininkai, medikai, verslininkai ir avantiūristai, nusikaltėliai ar keistuoliai – įvairių tikėjimų ir tautybių – biogramos suformuoja labai įdomią daugiakultūrio Vilniaus mozaiką.