Sayaka Murata
Kombinio moteris

Sayaka Murata

Kombinio moteris

romanas

Autorius:
Pavadinimas:
Kombinio moteris
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
3 val. 56 min. 41 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-480-124-2
Išleidimo duomenys:
Prieinamos kopijos rengėjas:
3.2
3 įvertinimai
viršelis
Aprašymas

Romane pasakojama apie 36-ių metų Keiko Furukuros, „kombinio“ (taip Japonijoje vadinama maisto ir būtiniausių buities prekių parduotuvė) darbuotojos gyvenimą.

Dirbti nedidelėje parduotuvėje „Smile Mart“ šalia savo namų Keiko Furukura pradėjo sulaukusi aštuoniolikos ir praėjus porai dešimčių tebėra šiuo darbu patenkinta. Knygos „Kombinio moteris“ herojė visiškai prisitaikė prie aplinkos, ir, pradėdama kopijuoti kasdien sutinkamų pirkėjų ir savo kolegų įpročius bei manieras, po truputį tampa žmogumi-funkcija, „mini parduotuvės žmogumi“, pažymi autorė Sayaka Murata.

Keiko Furukura nekreipia dėmesio į giminių spaudimą, ji nesiekia aukštesnio socialinio statuso ir nenori sukurti savo šeimos. Nuo vaikystės turint problemų su prisitaikymu prie aplinkos, ji pajunta, kad kombinyje galiojančios korporatyvinės taisyklės sukuria saugumo jausmą, o darbe dėvima uniforma tampa asmenybės dalimi. Iki skausmo tiksliai sudėliotas Sayaka Murata romano „Kombinio moteris“ herojės gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis, kai parduotuvėje atsiranda Shiraha, vyras su tokiomis pačiomis asocialumo problemomis, gyvenantis bendruomeninio pasaulio pakraštyje. Būsenos panašumai lyg ir suartina herojus, bent tik iki santykių imitavimo laipsnio (tai leis abiem susimažinti išorės spaudimą). Bet ar imitacija nugalės psichologiškai artimesnę rutiną.

Knygos autorė klausia, ar įmanoma nuo materialistiškos visuomenės pasislėpti, išpildžius tos visuomenės diktuojamas taisykles iki maksimumo? „Kombinio moteris“ – tarptautinis bestseleris, daugelio garsių literatūros leidinių išrinktas geriausia metų knyga ir apdovanotas Akutagavos premija.