Irvin D. Yalom
Tampant savimi

Irvin D. Yalom

Tampant savimi

psichiatro memuarai

Autorius:
Pavadinimas:
Tampant savimi
Diktorius:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
11 val. 51 min. 20 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-5-415-02576-3
Išleidimo duomenys:
Vaga 2020 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
5.0
1 įvertinimas
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Dalindamasis savo psichiatrinės praktikos patirtimi, Irvinas D. Yalomas pateikia trumpą psichiatrijos traktavimo istoriją Jungtinėse Amerikos valstijose. Jis aprašo ortodoksines froidistines ir analitines prieigas, kurios dominavo jo karjeros pradžioje, bei papasakoja, kaip psichiatrijos praktika artėjo link tarpasmeniškumo ir froidizmo modifikavimo. Irvinas D. Yalomas kalba apie biopsichologinį metodą, kuris senesniais laikais dažniausiai siūlė tik insulininę komą ir terapiją elektrošoku – apie grupinę terapiją tuo metu niekas nežinojo. Knygoje „Tampant savimi“ autorius parodo terapijos naudą ir kaip tikslingai bendrauti su pacientais grupinės bei individualios terapijos seansuose.

Irvinas D. Yalomas turi daug ką pasiūlyti socialiniams darbuotojams. Atsiminimuose jis ne kartą kalba apie tris momentus, labai svarbius geram socialiniam darbui. Pirmas – žmogiškųjų santykių svarba. Tai – pagrindinė vertybė. Antras momentas – susitelkimas į dabar vykstančius procesus. Be abejo, praeitis ir ateitis yra svarbios, bet dabartis, kai sprendžiama problema, yra svarbiausia. Būtent tokiomis akimirkomis pacientai gauna viltį, kad kažką galima pozityviai pakeisti ir pasikeisti. Trečias momentas – savirefleksijos būtinybė. Irvinas D. Yalomas nuolat modeliuoja savistabą, šitaip, mąstydamas apie savo gydymo patirtį, jis tampa dar atviresnis savo pacientams. Kitaip tariant, Irvinas D. Yalomas yra smalsus ir nuolat mokosi.