Kelionė, 2023, Nr. 4

Kelionė, 2023, Nr. 4

Autorius:
--
Pavadinimas:
Kelionė, 2023, Nr. 4
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
5 val. 49 min. 9 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
2538-6948
Išleidimo duomenys:
Prieinamos kopijos rengėjas:
5.0
1 įvertinimas
viršelis
Aprašymas

Pasirodė naujas žurnalo „Kelionė“ numeris, kuriame šįkart – apie aistrą gyventi, drąsą klausytis širdies ir dorybes, ant kurių laikosi pasaulis.

Žurnalo skaitytojai šiame numeryje ras gausiai iliustruotą pokalbį su alpinistu Sauliumi Damulevičiumi, kuris sako daug metų mėginęs atsakyti į klausimą, kodėl rizikuodamas gyvybe leidžiasi į pavojingus kalnų žygius ir nebegali kitaip, bet dabar suvokia, kad visi atsakymai – sportiniai pasiekimai, iššūkiai, gamtos grožis – skamba kaip pasiteisinimai. Lieka tik vienas – aistra, kuri nėra racionali. Pasak Sauliaus, kalnai yra tarsi pašaukimas, kurio negali atsisakyti. Vis dėlto, nors alpinistai dažnai laikomi karštakošiais adrenalino fanatikais, iš tiesų yra priešingai – teigia Saulius, pasakodama apie kruopštų pasirengimą ekspedicijoms ir vertingas kalnų pamokas.

Dar vienas pokalbis, apie aistrą, genančią leistis į Kelią – su teatro ir kino aktoriumi, rašytoju, piligrimu Juozu Gaižausku. Jis, prieš keletą metų nuėjęs portugališkąjį camino, Šv. Jokūbo kelio įkvėptas parašė pirmąją savo knygą „Dievas su šlepetėmis“, po to – antrąją, trečiąją… Pasak Juozo, Kelias pirmiausiai moko nuolankumo. „Mano pirmoji profesija – aktorystė – yra visiškos puikybės teritorija. Aktoriai labai ambicingi, charizmatiški, egocentriški. Jie ir privalo tokie būti, nes kitaip neįvyks tas burtas scenoje. O piligrimystėje yra atvirkščiai, čia reikalingas visiškas nuolankumas ir atsidavimas Dievo valiai. Knygoje „Tigras, glostantis pėdas“ rašau, kad dorybė iš esmės yra nuobodi. <…> Bet ant dorybių laikosi pasaulis“, – sako Juozas Gaižauskas.

Na, o tai, kad ant dorybių laikosi pasaulis, parodo skiltyje „Šeima“ sutinkamos Inetos Zajančkauskienės istorija. Ji nuolat padeda atsidūrusiems krizėje, palydi besilaukiančias moteris, būna drauge gimdymo metu, jei reikia – ir po to. Ineta – dula, mezgėja, siuvinėtoja, šokėja, dainininkė, aktyvi parapijos bendruomenės narė, mama ir žmona, atsakydama į klausimą, kaip įmanoma tiek aprėpti, primena, kad mes visi turim tas pačias 24 valandas: „Jei esi atviras širdimi, jei leidi į ją belstis, jei nebijai sutikto žmogaus, skambučių, tuomet viską padarysi per tas pačias dvidešimt keturias valandas“, – sako ji.

Dar vienas skilties „Šeima“ tekstas – Donaitės Špokaitės parengtas straipsnis „Angelų mamos“ – apie persileidimo patirtį, kuri palieka žymę moters kūne, atmintyje ir gyvenime. Vienos su tuo susitaiko kur kas paprasčiau, kitos kenčia ilgus metus. Krizinio nėštumo centro psichologė Lina Jurėnienė pasakoja, kad netekties įvykis yra tik gyvenimo gija, bet ne visas gyvenimas. Tai gražiai atsispindi Joanos ir Justinos liudijime, kaip skausmas, užtvindantis visą esybę, bėgant laikui virsta tik viena iš gyvenimo gijų.

Skaitytojų laukia ir kun. Kęstučio Dvarecko įžvalgos, keliaujant šv. Kalėdų link, t. Kazimiero Milaševičiaus, OSB tekstas „Amžinybės skonio diena“, pasakojantis apie septintosios dienos dovaną kaip kvietimą atrasti save, Jūratės Micevičiūtės straipsnis apie tikėjimo dorybę, pavadintas „Nykštukai ant milžinų pečių: kokiu tikėjimu remiame savo pasirinkimus?“ bei Barry Schwartz „Pasirinkimų paradoksas“, kuriame sakoma, jog per didelis pasirinkimų skaičius ne išlaisvina, o paralyžiuoja…

„Nutylimoje temoje“ – šįkart apie priklausomybę nuo lošimo patiriančius asmenis ir jų kelius į laisvę. O „Jaunimo palėpėje“ skaitytojų lauks A. Čebatoriūtės parengtas straipsnis „Riedlenčių revoliucija“.

Be to, šioje „Kelionėje“, susipažinsite ir su Nobelio premijos laureatu norvegų rašytoju Jonu Fosse, kuris teigia, kad Bažnyčia būtų kuo puikiausiai išsivertusi be jo, bet jis be jos – niekaip; sužinosite, kaip geriausių Vilniaus restoranų virtuvės šefė Onutė tapo Carito valgyklos „Betanija“ vadove ir dėl ko pietaudamas Vilniuje verkė popiežius Jonas Paulius II. Rubrikoje „Į gilumą“ rasite pagal teologo Valdo Mackelos paskaitą parengtą tekstą apie greito dvasingumo pagundą, siūlomą „Naujojo amžiaus“ judėjimo, ir nelengvą, bet tikrą krikščionybės siūlomą kelią; disidento Petro Plumpos pasakojimą apie šventes, krepšinį ir dvasines paieškas lageryje.

Rubrikoje „Šventumo kvapsnis“ rašytoja Agnė Žagrakalytė žurnalo skaitytojus kviečia susipažinti su darbininkų globėju kardinolu Josefu Kardeinu. Regimantas Tamošaitis skiltyje „Aštuntoji diena“ ragina įsižiūrėti į gyvenimo geismo potyrį literatūroje, o Jurgita Jasponytė pasakoja apie iš bobutės perimtą audimo tradiciją.

Raktažodžiai