Aš ir mano diabetas

Aš ir mano diabetas

patarimai sergantiesiems ir jų artimiesiems

Autorius:
--
Pavadinimas:
Aš ir mano diabetas
Leidinio formatas:
Kalba:
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-07-0640-4
Išleidimo duomenys:
Prieinamos kopijos rengėjas:
5.0
2 įvertinimai
viršelis
Aprašymas

Cukrinis diabetas – viena aktualiausių šiuolaikinės medicinos problemų. Tai – išplitusi, plintanti ir klastinga liga. Lietuvoje šiuo metu registruota daugiau nei 120 000 sergančių šia liga. Taigi 2-jo tipo cukriniu diabetu serga beveik kas 20-tas mūsų šalies gyventojas. Jei nieko nedarysime, greitai gali susirgti kas 10-tas Lietuvos gyventojas. Manoma, kad šiuo metu yra dar beveik tiek pat pacientų, kurie nežino, kad serga šia liga, nes ji dažnai turi taip vadinamą „nebylų“ pobūdį, kai pacientas neturi aiškių simptomų arba jie būna nespecifiniai: nepaaiškinamas nuovargis, silpnumas, svorio mažėjimas, blogai gyjančios žaizdos, blogas matymas, niežulys, neleidžia laiku pastebėti šios ligos. Pavėluota šios ligos diagnostika arba blogai gydoma liga lemia diabetines komplikacijas – inkstų, akių, nervų sistemas, širdies, galvos smegenų, galūnių, ypač kojų, pakenkimus ir jų funkcijų sutrikimus. Tuo pasireiškia šios ligos klasta.

Pacientui, sužinojus apie įtarimą arba nustačius šią ligą, iškyla visa eilė klausimų: kas dabar bus? Ar turėsiu visą gyvenimą leistis insuliną ir su savimi nešiotis švirkštų, kaip toliau gyvensiu, ar galėsiu dirbti, kaip pasikeis mano gyvenimas visumoje, ar teks atsisakyti mėgstamo ir skanaus maisto, kaip turėsiu elgtis, kad liga neprogresuotų, kasdieninėse situacijose, draugų, ir kolegų rate, ir daugelis kt.

Šis leidinys skiriamas pacientams, sergantiems cukriniu diabetu ir jų artimiesiems, ieškantiems patarimų sąmoningam gyvenimui su liga. Jame pateikiama daug informacijos apie cukrinio diabeto tipus, ligos diagnostiką, ligos kontrolę, jos kriterijus, gydymo būdus, šiuolaikinius vaistus, apie galimybę išvengti diabetinių komplikacijų, išlikti darbingam, mėgautis gyvenant su diabetu.

Leidinio autoriai: šeimos gydytojai, endokrinologai, slaugytojos diabetologės, gydytojai psichiatrai, odontologai, urologai, akušerės ginekologės, o taip pat vaistininkės, visuomenės ugdymo ir sveikatos priežiūros specialistai bei Lietuvos Diabeto Asociacijos vadovai. Rengiant leidinį aktyviai dalyvavo ir pacientai, sergantys cukriniu diabetu.

Autoriai: Marius Anglickis, Vida Augustinienė, Violeta Bičkauskienė, Miglė Francaitė-Daugėlienė, Diana Jonikienė, Diana Jonikienė, Eglė Kabašinskaitė, Anastasija Kamarauskaitė, Vytautas Kasiulevičius, Aušra Krivolap, Liudvikas Lazauskas, Antanas Norkus, Rytas Ostrauskas, Jūratė Pečeliūnienė, Gitana Ramonienė, Jūratė Raudytė, Neringa Sadauskaitė.