Rimantas Stukas
Mitybos mokslininko užrašai
praktinis harmoningo gyvenimo vadovas apie maistą ir sąmoningą maitinimąsi
Biomedicinos mokslų daktaras Rimantas Stukas jau daugiau nei trisdešimt metų dirba visuomenės sveikatos srityje. Į knygą „Mitybos mokslininko užrašai“ jis sudėjo visas savo žinias, kurios atsakys į daugelį klausimų apie maisto ir sveikatos ryšius bei svorio ir energijos problemas.
Šią knygą galima priskirti mokslo populiarinimo žanrui, nes autorius paprastai ir aiškiai kalba apie maistines medžiagas, mitybą, badavimą, antioksidantų naudą, įvairias ligas, nutikimą ir t.t., tuo pačiu jis tiki, kad maistas turėtų ne tik būti naudingas, bet ir suteikti malonumą.
Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus parengtas vadovas „Mitybos mokslininko užrašai“ sudarytas iš trijų dalių. Pirmoji – „Mityba ir maisto medžiagos“. Net šešiuose skyriuose autorius aptaria žmonių valgymo įpročius.
Rimantas Stukas kalba apie tai, koks mitybos planas yra teisingas, o koks tik dar labiau pakenks. Skaitytojai ras atsakymus į klausimą, ką valgyti ir ko atsisakyti jei norite numesti svorio, taip pat, kaip apskaičiuoti dienos kilokalorijų normą bei kiek ir ko reikia mūsų kūnui. Pavyzdžiui, autorius teigia, kad norint palaikyti pagrindines organizmo funkcijas, per dieną žmogus turėtų suvartoti apie keturiasdešimt skirtingų maistinių medžiagų.
Pirmoje knygos dalyje autorius supažindina ir su baltymų, angliavandenių ir riebalų ypatybėmis. Pastaruoju metu išpopuliarėjo dietos, kurios skatina atsisakyti angliavandenių. Ar tai gerai? Rimantas Stukas turi atsakymus. Taip pat jis padės suprasti, kuo skiriasi maisto alergijos nuo maisto netoleravimo, kuo svarbūs vitaminai ir antioksidantai, bei kaip jų pakankamai gauti su maistu.
Antroji knygos „Mitybos mokslininko užrašai“ dalis – „Maisto pasirinkimo piramidė“. Ko gero, daugelis apie ją girdėjo, tačiau autorius šias mitybos gaires aptaria ne prabėgomis, o išsamiai ir argumentuotai. Jis aptaria kiekvieną piramidės aukštą, visus rekomenduojamus produktus bei vandens naudą organizmui.
Trečia knygos dalis – „Mitybos istorija“. Čia autorius dalijasi savo ilgametėmis sukauptomis žiniomis apie įvairius valgymo įpročius, taip pat pasakoja, kuo maitinosi mūsų protėviai.
Prieš jus – praktinis harmoningo gyvenimo vadovas apie maistą ir sąmoningą maitinimąsi“ – kone pats išsamiausias maisto vadovas, kuriame aptariami visi svarbūs klausimai. Daug dalykų skaitytojai bus skaitę ar girdėję, tačiau leidinyje informacija susisteminta ir užtvirtina pabiras žinias. Aktualu kiekvienam, kuris rūpinasi savo sveikata, nori jaustis gerai ir turėti energijos. Svarbu rūpintis tuo, ką valgome, nes kiekvienas kąsnis tampa mūsų dalimi. Be to, kad autorius surinko informaciją į vieną vietą, jis taip pat moko kritiškai vertinti įvairius šaltinius, dietas ar keistus mitybos patarimus.
Rimantas Stukas – Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius, biomedicinos mokslų daktaras, Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas. Jis dėsto paskaitas, dalyvauja moksliniuose tyrimuose, o taip pat per įvairius interviu, pasisakymus žiniasklaidoje, laidas, pranešimus, savo rašytus vadovėlius bei knygas šviečia visuomenę apie mitybą ir sveikatą.