Fernando Pessoa
Jūreivis

Fernando Pessoa

Jūreivis

vieno paveikslo statiška drama

Autorius:
Pavadinimas:
Jūreivis
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
46 min. 33 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-8222-29-6
Išleidimo duomenys:
Odilė 2020 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
5.0
1 įvertinimas
viršelis
Aprašymas

Apvalus kambarys senoviniame bokšte. Jo centre stovi karstas, kuriame pašarvota mergaitė. Žvakės keturiuose kampuose. Pro aukštą siaurą langelį matosi tolimi kalnai ir vandens lopinėlis. Netoli lango budi trys mergelės. Jos laukia aušros ir dalijasi savo svajonėmis. Viena budėtoja pasakoja apie jūreivį, kuris po laivo katastrofos patenka į salą ir nepakeldamas ilgesio čia susikuria kitą praeitį, tėvynę ir tikrovę bei vieną dieną supranta, kad nebeprisimena tikrojo gyvenimo.

Vienintelis ekscentriško portugalų modernisto Fernando Pessoa spektaklis „Jūreivis: vieno paveikslo statiška drama“ stebina simbolių gausa. Drama yra tarsi pasitraukimas į savo vidinį „aš“, į iškreiptus prisiminimus bei sapnus. Tai pasivaikščiojimas po Fernando Pessoa ir jo sukurtų tapatybių pasaulį, kur gyvenimas yra ne kas kita kaip sapnas, o svajonė dažnai yra tikresnė už pačią tikrovę. Šioje dramoje, kurią Pessoa vadina statine, veiksmas vyksta veikėjų vaizduotėje.

Nedidelės apimties pjesės tekstas stebina ir žavi savo sudėtingumu bei galia.

Dramą „Jūreivis“ autorius parašė 1913-tais metais per vieną rudens naktį. Pjesė buvo išspausdinta debiutiniame žurnalo „Orpheu“ numeryje. Iki pat šiol šis avangardinis spektaklis statomas įvairiose pasaulio šalyse.

Raktažodžiai