Ieva Simonaitytė
Vilius Karalius

Ieva Simonaitytė

Vilius Karalius

romanas

Autorius:
Pavadinimas:
Vilius Karalius
Diktorius:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
22 val. 58 min. 14 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-491-064-7
Išleidimo duomenys:
AMK 2023 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
AMK 2023 | Vilnius
Nerezervuotų licencijų skaičius:
1000 iš 1000
5.0
1 įvertinimas
viršelis
Aprašymas

Vilius Karalius – didžiausias Ievos Simonaitytės romanas, rašytas net dvidešimt metų. Veiksmas vyksta XIX a. Mažojoje Lietuvoje, kai lietuvininkų gyvenamoji teritorija buvo tik dalis Vokietijos imperijos. Tai daugiasluoksnis kūrinys, kuriame vienu metu persipina kelios svarbios temos – šeimos santykiai, valstiečių buitis, kultūrinio gyvenimo problemos, skirtingų kultūrų įtampa ir požiūriai į kitatautį.

Pagrindinis romano veikėjas – Vilius Karalius – išdidus turtingas ūkininkas, kuris nuo vaikystės išsiskyrė iš kitų – norėjo ryšėti šilkinį kaklaraištį ir kirptis plaukus trumpai. Jam užaugus, daug artimesnė tampa vokiška kultūra – jis puošiasi pagal vokišką madą, skaito vokiškus romanus, o ne nusibodusią Bibliją, ir šoka vokiškus šokius – taip piktindamas savo motiną Karalienę Katrę.

Šioje audioknygoje išgirsite, kaip kiekvieno personažo gyvenimas lyg atskira ir įtraukianti istorija, leidžia pajausti, kad nėra vieno karaliaus – kiekvienas gali apsispręsti juo būti.

Ieva Simonaitytė – lietuvių literatūros klasikė, žymiausia Mažosios Lietuvos gyvenimo vaizduotoja lietuvių prozoje. Vaikystėje susirgusi kaulų džiova nelankė mokyklos, mokėsi savarankiškai. Vertėsi siuvėjos amatu. Dalyvavo Klaipėdos krašto lietuvių kultūrinėje veikloje, priešinosi germanizacijai. Nuo 1936 atsidėjo vien literatūriniam darbui.

Audioknygos leidybą iš dalies parėmė Lietuvos Kultūros Taryba.