Edward J. Snowden
Įrašas visiems laikams

Edward J. Snowden

Įrašas visiems laikams

Autorius:
Pavadinimas:
Įrašas visiems laikams
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
10 val. 53 min. 35 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-427-466-4
Išleidimo duomenys:
Kitos knygos 2020 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
5.0
1 įvertinimas
viršelis
Aprašymas

Edward Snowden – buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos ir Nacionalinio saugumo agentūros darbuotojas. Šiandien jis laikomas išdaviku ir slapstosi Rusijoje. Kodėl? Atsakymai slypi autobiografinėje knygoje „Įrašas visiems laikams“.

Jaunas kompiuterių specialistas Edward Snowden pateko į bangą, kai jaunuoliams, puikiai išmanantiems ir valdantiems naujas technologijas, plačiai atsivėrė JAV žvalgybos durys. Vos per keletą metų knygos autorius nuo žemiausios grandies specialisto pakilo iki CŽV sistemų inžinieriaus ir dirbo su slapčiausiais tinklais visame pasaulyje. Nuveikti reikėjo daug: kompiuterizuoti žvalgybą, automatizuoti šnipinėjimo procesus, kurti duomenų apdorojimo ir saugojimo architektūrą.

Galiausiai atsitraukęs nuo konkrečių užduočių Edward Snowden pamatė didžiulį bendrą paveikslą, kuris jį tiesiog pribloškė. Jo darbdavys – JAV vadovybė – kuria sistemą, kuri gali sekti kiekvieną planetos žmogų, o iš bet kurios pasaulio vietos prieinamus duomenis išsaugoti visiems laikams. Autoriaus įsitikinimu, nuolatinis sekimas pažeidžia tiek JAV konstituciją, tiek prigimtines laisvo žmogaus teises. Edward Snowden slaptus duomenis apie masinio sekimo sistema nusprendė paviešinti ir informaciją perdavė žiniasklaidai.

Kilus skandalui autorius buvo apkaltintas duomenų vagyste ir valstybės išdavyste. Jam teko ieškoti prieglobsčio Rusijoje. Autobiografinėje knygoje Edward Snowden pasakoja savo asmeninę istoriją ir kaip per kelis dešimtmečius pasikeitė internetas, šiandien tapęs ne tik bendravimo įrankiu. Autorius puikiai suprato, kad jo sprendimas paviešinti JAV žvalgybos paslaptis užtraukia pavojų jo ir artimųjų laisvei bei gyvybei. Knygoje jis atskleidžia ne tik darbo užkulisius ir vidinių prieštaravimų dramą, bet ir pasakoja savo kelią nuo vaikystės iki slaptų CŽV kabinetų.

Edward Snowden vardas visuomenėje kelia daug klausimų. Jis išdavikas ar didvyris? Kodėl slepiasi Rusijoje, o ne kurioje nors kitoje šalyje? „Įrašas visiems laikams“ atsakys į tokius ir panašius klausimus.