Zygmunt Bauman, Rein Raud
Savasties praktikos

Zygmunt Bauman, Rein Raud

Savasties praktikos

Autorius:
Pavadinimas:
Savasties praktikos
Papildoma informacija:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio puslapių skaičius:
257
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-8205-12-1
Išleidimo duomenys:
Apostrofa 2019 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
5.0
1 įvertinimas
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Dviejų iškilių XX–XXI amžiaus mąstytojų pokalbiai apie šiuolaikinio žmogaus savimonę ir savasties paieškas. Zygmunt Bauman ir Rein Raud diskutuoja knygoje „Savasties praktikos“.

Šiuolaikinis suvokimas apie žmogų atėjo iš daugybės skirtingų mokyklų ir mąstytojų. Mes nustojome save matyti kaip stabilius ir nedalomus. Dabar suvokiame save kaip nuolat kintančias, iš naujo save atrandančias ir suprantančias būtybes, kurioms svarbus buvimas tarp kitų, buvimas socialinėje ir kultūrinėje aplinkoje. Vienas iš neaiškiausių ir nenuspėjamiausių dalykų – pasaulis, kuriame gyvename. Nieko čia negalime laikyti savaime suprantamu dalyku. Gyventi ir dorotis su nuolatiniais pokyčiais yra iššūkis, tačiau tai atveria ir naujas galimybes.

Netikrumas gali būti tiek išlaisvinantis, tiek slegiantis. Kaip mes suprantame savo vietą šiame pasaulyje? Ar mūsų kaip žmonių gyvenimas yra nulemtas genetinio palikimo, socialinių aplinkybių ir kultūros, ar mes esame laisvi rinktis? Kaip pasireiškia savimonė? Ar ji vystosi taip pat nepriklausomai nuo kultūrų ir laikmečio? Ar vis dėlto tai sociokultūrinė konstrukcija, kuri negali būti atskirta nuo istorinio konteksto? Ar savimonės modeliai fundamentaliai keičiasi dabartiniame pasaulyje? Ar naujosios technologijos suteikia mums daugiau autonomijos ar verčia atsisakyti laisvių, kurias turime?

Raktažodžiai