Vilius Stakėnas
Matematikos istorijos skiautiniai

Vilius Stakėnas

Matematikos istorijos skiautiniai

tikros istorijos apie matematikus ir jų mokslą

Autorius:
Pavadinimas:
Matematikos istorijos skiautiniai
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio puslapių skaičius:
575
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-9986-34-323-3
Išleidimo duomenys:
Žara 2017 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
5.0
1 įvertinimas
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Žmonės mėgsta istorijas. Sakoma, kad istorijos pažinimas padeda išvengti klaidų. Istorijų skaitymas yra panašus į sporto varžybų stebėjimą iš tribūnos. Ne tu lieji prakaitą, ne tu nuvargsti, bet kartais kažkodėl sušunki: „Mes laimėjom!“ Ar ne geriau pačiam kur nors dalyvauti?
Yra toks vienas sportas, kuriame žiūrovų iš viso nėra. Tai matematika. Jeigu galima grožėtis, kaip tvieskia fizikų paleistas spindulys, tai žiūrėti į matematikos teoremą nėra prasmės. Jeigu pats nesi nors kiek tos teoremos dalyvis.

Su matematikos istorija – tas pats. Kai supranti, kokius klausimus kėlė, kokius uždavinius sprendė praeities matematikai – dalyvauji. Kai suvoki kažkada jiems švystelėjusią mintį – ji jau tavo.
Visur nepabūsi, visko nesuprasi. Todėl ir pavadinau šią knygą ne matematikos istorija, bet matematikos istorijos skiautiniais. Kas ją skaitys, matyt, ir iš tų skiautinių susiųs savo pažinimo vėliavą.

Beje, tiems, kas nežino, – matematikai irgi žmonės. Kitaip tariant gyvena, džiaugiasi ar kenčia, nori būti tinkamai įvertinti, bet ne visiems tai pavyksta. O pomirtine šlovė – nežinau ar šildo. Todėl matematikos žinių skiautinius sumezgiau su jų gyvenimų, likimų skiautiniais. Gal kas atsirinks vien pastaruosius.

Raktažodžiai