Patrik Svensson
Apie ungurius ir žmones

Patrik Svensson

Apie ungurius ir žmones

mįslingiausios pasaulio žuvies istorija

Autorius:
Pavadinimas:
Apie ungurius ir žmones
Diktorius:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
6 val. 58 min. 58 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-479-328-8
Išleidimo duomenys:
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Švedų autoriaus Patrik Svensson bestseleris „Apie ungurius ir žmones: mįslingiausios pasaulio žuvies istorija“ yra filosofiniai pamąstymai apie paslaptingiausią pasaulio žuvį – ungurį. Taip pat tai ir žmogaus būties analizė.

Neįtikėtina, bet net ir šiandien mokslininkai apie europinį ungurį (lot. Anguilla anguilla) neturi daug žinių. Iki šiol neaišku, kaip unguriai iš tiesų dauginasi, ar turi lytį ir kodėl pasirenka tokį sudėtingą savo gyvenimo kelią. Unguriai gimsta Atlanto vandenyne, Sargasų jūroje. Jie iš karto leidžiasi į ilgą kelionę Europos link, kur pasiekę gėlus vandenis plaukia prieš srovę, kol apsistoja. Unguriai yra tokie atkaklūs, kad keliauti gali pačiomis nepalankiausiomis sąlygomis, šliaužti per dumblynus ir net kirsti sausumas. Po kelių dešimčių sėslaus gyvenimo jie patraukia atgal į Sargasų jūrą, kur dauginasi ir taip baigia savo dienas šiame pasaulyje. Paslaptingasis ungurys buvo apsėdęs ne vieną žymų mąstytoją bei mokslininką. Pamišę dėl ungurių mįslės buvo tiek Aristotelis, tiek Zigmundas Froidas.

Raktažodžiai