Marcelijus Martinaitis
Lietuvių etnologijos etiudai: senosios mūsų atminties atodangos

Marcelijus Martinaitis

Lietuvių etnologijos etiudai: senosios mūsų atminties atodangos

Pavadinimas:
Lietuvių etnologijos etiudai: senosios mūsų atminties atodangos
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
16 val. 11 min. 28 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-9986-09-507-1
Išleidimo duomenys:
Margi raštai 2020 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Marcelijus Martinaitis – vienas garsiausių Lietuvos poetų, vertėjas, visuomenininkas, eseistas, rašęs įvairaus žanro kūrinius. Knygoje „Marcelijus Martinaitis. Lietuvių etnologijos etiudai: senosios mūsų atminties atodangos“ redaktoriaus Antano Rybelio surinktos poeto mintys apie lietuvių tautosaką, legendas ir mitus, jų rinkėjus ir saugotojus bei senosios kūrybos pėdsakus literatūroje ir kitose meno formose.

Didelę dalį knygos teksto sudaro dainų palikimo analizė. Marcelijus Martinaitis teigia, kad į šį nuostabų tautos palikimą beveik nežiūrėta kaip į visumą, tačiau dainose užkoduoti žmonių gyvenimai, veikla, jausmai, tikėjimas gyvenimu po mirties. Dainų lobyną galima vadinti žmogaus gyvenimo modeliu, kuriame įmanoma rasti atsakymus į klausimus, kas mes esame, iš kur atėjome ir kodėl.

Nors dainos po truputį nyksta, tos kurios išliko yra mažai iškraipytos, grynos, dainuojamos po visą pasaulį išsibarsčiusių lietuvių. Rinkdamas tautosaką Marcelijus Martinaitis susidūrė su senoviniais, archajiškas liudijimais, unikaliu kalbos palikimu. Tai neapčiuopiamas lobis, iš lūpų į lūpas perduodami paskutiniai žodžiai, vis dar išsaugantys atmintį.