Roger Eatwell, Matthew Goodwin
Nacionalpopulizmas

Roger Eatwell, Matthew Goodwin

Nacionalpopulizmas

maištas prieš liberaliąją demokratiją

Pavadinimas:
Nacionalpopulizmas
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
8 val. 58 min. 10 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-5-415-02590-9
Išleidimo duomenys:
Vaga 2020 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
5.0
1 įvertinimas
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Tai išsami studija, kurią parašė du svarbiausi nacionalpopulizmo ir fašizmo tyrinėjimo ekspertai Roger Eatwell bei Matthew Goodwin. Ši filosofinio, publicistinio žanro knyga – žvilgsnis į įvairių šalių partijų raidą per pastaruosius 20 metų.

Visuose Vakaruose auga žmonių, kurie jaučiasi atstumti, atsiskirti nuo politikos, vis labiau priešiškai nusiteikę mažumų, imigrantų ir neoliberalios ekonomikos atžvilgiu, banga.

Daugelis rinkėjų atsisuka į nacionalpopulistinius judėjimus, kurie pradėjo keisti Vakarų liberalios demokratijos veidą.

Skeptikai sako, kad nacionalpopulistai skaičiuoja paskutines dienas, jie tiki, kad ryškiausi tokių partijų veikėjai yra „pagyvenę baltieji vyrai“, kurie greitai mirs. Tačiau šie teiginiai toli nuo tiesos ir tą įrodo autoriai Roger Eatwell bei Matthew Goodwin.

Roger Eatwell ir Matthew Goodwin bando atsakyti, kas nulėmė nacionalpopulizmo populiarėjimą. Rašytojai, tarsi geriausi detektyvai, vynioja siužetą ir nagrinėja „bylą“, žerdami įrodymus, kad užuominų apie nacionalpopulizmo bangą buvo jau seniai ir jas mačiusių žmonių nestebina nei „Brexit“, nei Donald Trump rinkimai. Roger Eatwell ir Matthew Goodwin teigia, kad Donald Trump ir „Brexit“ yra daug platesnės tendencijos dalis.

Autoriai rašo apie tai, kokią įtaką ši banga padarys ateities politikai ir kas remia tokius populistinius judėjimus. Pastarajam aspektui knygoje skiriama daugiausiai dėmesio.

Knygoje daug statistikos, citatų, straipsnių santraukų bei nuomonės apklausų rezultatų, pagrindžiančių autorių mintis. Rašytojai pateikia blaivią analizę, padedančią skaitytojui suprasti, kaip kandidatai ir partijos, kurios prieš kelerius metus būtų „nušvilptos“, tampa politiškai konkurencingomis.

Raktažodžiai