Ivan Illich
Išmokyklinti visuomenę

Ivan Illich

Išmokyklinti visuomenę

Autorius:
Pavadinimas:
Išmokyklinti visuomenę
Leidinio formatas:
Kalba:
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-427-393-3
Išleidimo duomenys:
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Pirmą kartą 1971 metais pasirodžiusi knyga „Išmokyklinti visuomenę“ kritikuoja švietimo sistemą ir joje susiformavusias tradicijas. Išsamiai analizuojamos mokymų programos, o išsakoma kritika aktuali ir šiais laikais, nes švietimo sistemos principai liko beveik nepakitę. Negana to, knyga bėgant laikui atrodo vis radikalesnė ir drąsesnė. Ivan IIlich atskleidžia, koks neefektyvus yra institucionalizuotas švietimas, pasakoja apie savarankišką mokymąsi, paremtą natūraliais socialiniais ryšiais.

Mokyklos nebesugeba patenkinti mūsų individualių poreikių, jos pateikia klaidingą progreso ir raidos supratimą, paremtą tikėjimu, kad nepaliaujamas gaminimas, vartojimas ir pelnas yra tinkami kriterijai vertinant žmogaus gyvenimo kokybę. Mūsų universitetai tapo vartotojų visuomenės įdarbinimo centrais, lengvai atsikratančiais tų, kurie nėra tinkami konkurencijos kupinoms žiurkių lenktynėms. Atviroje ir provokuojančioje knygoje „Išmokyklinti visuomenę“ modernios visuomenės kritikas Ivan Illich siūlo gana radikalių ir įdomių reformų mums įprastai švietimo sistemai.

Ivan Illich knygoje „Išmokyklinti visuomenę“ aprašo daugybę reiškinių, kuriuos patyrėme padidėjus interneto ir socialinių tinklų populiarumui (nepaisant to, kad jis kalba apie telefonus ir paštą). Jis netgi pamini mokymąsi, grįstą žaidimu. Vis dėlto jo esminis pasiūlymas yra labai radikalus ir provokuojantis – visiškai atsisakyti mokyklų ir pakeisti jas mokymosi tinklais. Autoriaus teigimu, institucionalizuodami švietimą, mes institucionalizuojame visuomenę.