Julius Viktoras Kaupas
Daktaras Kripštukas pragare

Julius Viktoras Kaupas

Daktaras Kripštukas pragare

ir kitos nemažiau įdomios pasakos, surašytos slaptose Kauno miesto kronikose

Pavadinimas:
Daktaras Kripštukas pragare
Diktorius:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
4 val. 45 min. 27 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
9955-699-11-6
Išleidimo duomenys:
Versus aureus 2006 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

"Daktaras Kripštukas pragare ir kitos nemažiau įdomios pasakos, surašytos slaptose Kauno miesto kronikose"" - bene įdomiausias literatūrinių pasakų rinkinys lietuvių literatūroje. Jau kelis dešimtmečius literatūros tyrinėtojai sutartinai pabrėžia, kad Juliaus Kaupo pasaka - tai gilią žmogiškąją prasmę turinti, filosofinės minties, išminties, gyvenimiško humoro ir pasakos nuotaikos sintezė, žavinti vaikus ir suaugusius.

Pasakų herojai - patys įvairiausi - velniūkštis Juoduodegis, neramus žvejas Silvestras, lėlė-karalaitė, juodoji varlė, burtininkas be vardo, arlekinas, daktaras Kripštukas ir daugybė kitų.

Šioje knygoje "Daktaras Kripštukas pragare" vaizdingai atgyja Kauno panorama, praeitis, netikėčiausios paslaptys.


Julius Kaupas (1920-1964) buvo žemininkų kartos bendraamžis, reiškėsi kaip novelistas, pasakų rašytojas, eseistas ir literatūros kritikas.

Gimė Kaune 1920 m. kovo 6 d., 1944 m. pasitraukė iš Lietuvos, gyveno ir dirbo JAV gydytoju, ten ir mirė 1964 m. kovo 1 d.

Rašytojas Julius Kaupas ryškiausiai save įamžino literatūrinėmis pasakomis, kurias išleido 1948 m. rinkinyje „Daktaras Kripštukas pragare ir kitos ne-mažiau įdomios pasakos, surašytos slaptose Kauno miesto kronikose". Ši publikacija redaguota minimaliai, išlaikyta autoriaus teksto skyryba, sintaksė, leksika.

Turinys: Pasaka apie Arlekino meilę ir apie burtininką be vardo ; Daktaras Kripštukas pragare ; Kaip velnias Juoduodegis blogais keliais nuėjo ; Šokoladinio kareiviuko širdis ; Tuktuko burtų laikrodis ; Nepaprasta laikrodininko galybė ; Studentas iš rudosios vaistinės ; Pasaka apie neramų žveją Silvestrą ; Raudonbarzdžio žydo karoliai ; Raganų puota Kalnų gatvėje ; Kaip profesorius Murmilius į Krekenavos karčiamą važiavo.