Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas

Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas

2024 m.

Autorius:
--
Pavadinimas:
Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
2 val. 28 min. 14 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
--
Išleidimo duomenys:
Prieinamos kopijos rengėjas:
AMK 2024 | Vilnius
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Lietuvos žvalgybos bendruomenės parengtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime pateikiamos tendencijos apie Lietuvos saugumo situaciją. Mūsų valstybės saugumą veikia neigiami globalūs saugumo įvykiai, kurių pastaraisiais metais pasaulyje itin daug. Rusija yra didžiausia, potencialiai egzistencinė, grėsmė Lietuvai. Autoritaro valdoma Baltarusija, vis labiau priklausoma nuo Rusijos, yra to paties grėsmių paveikslo dalis. Intensyvėja Kinijos žvalgybos veikla prieš Lietuvą. Priešiškų valstybių tarnybos aktyviai veikia prieš Lietuvą, siekdamos mus priešinti, klaidinti, šnipinėti, kelti chaosą ir apsunkinti institucijų darbą.

Taip jau yra, kad žvalgybai dažniau tenka pranešti blogas naujienas nei geras. Ji privalo įspėti apie grėsmes ir net blogiausius ateities scenarijus, nes tai viena pagrindinių žvalgybos užduočių. Žvalgybos stiprybė yra prieiga prie neviešos informacijos, kuri leidžia susidaryti išsamų situacijos vaizdą ir pateikti kiek galima labiau tikrovę atitinkančius vertinimus. Lietuvos žvalgybos institucijos teikia informaciją aukščiausiems valstybės ir kariuomenės vadovams, šalies civilinėms ir karinėms institucijoms, šios informacijos gavėjai gali ja remtis priimdami sprendimus. Savo žvalgybos vertinimą, tik neatskleisdami jautrių detalių, metodų ar slaptų informacijos šaltinių, pateikiame ir visuomenei.

Tikime, kad informacija apie Lietuvos saugumo aplinką veikiančius įvykius ir kylančias grėsmes bus naudinga, praplės Jūsų suvokimą ir žinias svarbiausiais nacionalinio saugumo klausimais.