Anders Hansen
Naršymo metas

Anders Hansen

Naršymo metas

kodėl mūsų smegenys nespėja prisitaikyti prie skaitmeninio gyvenimo būdo ir kaip jas apsaugoti nuo perkaitimo

Autorius:
Pavadinimas:
Naršymo metas
Papildoma informacija:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio puslapių skaičius:
209
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-487-018-7
Išleidimo duomenys:
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Švedų psichiatras Anders Hansen knygoje „Naršymo metas“ nagrinėja kaip pasikeitė žmogaus smegenys susidūrusios su skaitmeniniu pasauliu.

Anders Hansen teigia, kad per pastaruosius dešimt metų mūsų elgsena pakito labiau nei per visą žmonijos istoriją. Tą lėmė sparčiai besivystančios technologijos, kompiuterių, interneto ir mobiliųjų telefonų atsiradimas kasdieniame gyvenime. Autorius pasakoja, kad 2018-tais metais dalyvaudamas Amerikos psichiatrų asociacijos suvažiavime iš kolegų dažniausiai girdėjo klausimus apie tai, kokių pasekmių žmonėms turės aktyvus technologijų naudojimas. Visi kol kas esame tik bandomieji triušiai. Tyrimai, nagrinėjantys skaitmeninio pasaulio poveikį smegenims, dar tik žengia pirmuosius žingsnius, tačiau jau galima pasidalinti pirmosiomis įžvalgomis. „Naršymo metas“ – apie žmonių elgsenos pokyčius bei jų nulemtas pasekmes.

Mobilusis telefonas yra naujasis šių laikų narkotikas. Apklausos atskleidžia, kad dažnas žmogus geriau sutiktų praleisti dieną be balso, nei namuose pamirštų telefoną. Šį įrenginį mes per dieną paliečiame beveik tris tūkstančius kartų. Dienos metu telefoną išsitraukiame ir patikrinime maždaug kas dešimt minučių. Vos pabudę jau siekiame įrenginio ir žūtbūt norime perskaityti naujienas. Lygiai taip pat ir vakare – paskutinis liečiamas daiktas būna telefonas. Kai kurie žmonės įsigudrina jį patikrinti net naktį. Tai daryti skatina smegenyse išskiriamas dopaminas. Šis cheminis junginys – mūsų varomoji jėga atsakinga už pasitenkinimą ir motyvaciją. Šiuo atveju dopaminą išskiria naujos informacijos troškimas bei nežinomybė. Tačiau nuolatinis budrumas kelia stresą. Stresas, su kuriuo turi susidoroti mūsų smegenys yra kone didžiausias per žmonijos istoriją. Smegenys atsidūrė nepažįstamame pasaulyje – jos nespėja taip greitai keistis. Žmogus vis dar turi medžiotojų ir maisto rinkėjų smegenis, todėl gyvenimo būdas, kuomet esame nuolat prisijungę prie naujienų srauto, pradeda veikti tiek mūsų elgseną, tiek savijautą.

Autorius knygoje pasakoja apie šiuos procesus ir kviečia pažinti smegenis bei jų veiklą. Autorius nesiūlo išmesti mobilaus telefono ar nustoti skaityti naujienas. Tačiau supratę tam tikrus smegenų veikimo principus galėsime tikslingai pagerinti savo savijautą ar bent geriau suprasti mus supantį pasaulį.

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.