Antonio Damasio
Keista visko tvarka

Antonio Damasio

Keista visko tvarka

kodėl mes tokie?

Autorius:
Pavadinimas:
Keista visko tvarka
Diktorius:
Papildoma informacija:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
10 val. 50 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-444-342-8
Išleidimo duomenys:
Sofoklis 2020 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Antonio Damasio leidinyje analizuoja jausmų, vedančių mus per evoliuciją, vaidmenį ir įtaką civilizacijoms bei kultūrai. Autorius pateikia stulbinančią alternatyvą tradicinei evoliucijos teorijai.

Į kultūros ir proto raidą mokslininkas žvelgia per homeostazės, tai yra organizmo savybės į savireguliaciją ir procesų balansavimą vardan išlikimo, prizmę. Jis teigia, kad homeostazė, jausmais pasireiškianti sudėtinguose organizmuose, tokiuose kaip žmogus, yra reakcijų, pradėjusių kultūras, katalizatorius.

Autorius įsitikinęs, kad jausmams, neuromokslo ir dirbtinio intelekto pasaulyje, skiriama gerokai per mažai dėmesio, nes jie istorijoje nuveikė gerokai daugiau nei manoma. Be jausmų žmogus, vedinas vien tik intelekto, nebūtų ieškojęs būdų susikalbėti, sušilti ar pastatyti milžinišką civilizaciją. Antonio Damasio mokslo populiarinimo žanro knygoje „Keista visko tvarka: gyvenimas, jausmai ir kultūrų kūrimas“ dėsto, kad jausmai yra intelekto varomoji jėga, tai yra būtent jie skatina veikti, bandyti ir ieškoti sprendimų. Iš to susikuria meno šakos, mokslas ir santykiai.

Raktažodžiai