Fernand Braudel
Civilizacijų gramatika

Fernand Braudel

Civilizacijų gramatika

Autorius:
Pavadinimas:
Civilizacijų gramatika
Diktorius:
Papildoma informacija:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
1 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-427-451-0
Išleidimo duomenys:
Kitos knygos 2020 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Struktūralizmas – socialinių mokslų kryptis, pagrįsta požiūriu į kūrinio sandarą kaip apibrėžtų elementų tarpusavio santykių visumą, kurioje kiekvieno elemento vieta ir paskirtis priklauso nuo jo santykių su kitais elementais. Fernand Braudel sukėlė istorijos mokslo revoliuciją siūlydamas atsižvelgti į geografinius ir ekonominius faktus siekiant suvokti istorinius procesus.

„Civilizacijų gramatika” atskleidžia Fernand Braudel idėjas, kuriomis remdamasis jis mėgino reformuoti istorijos mokymą. Tiesa, nesėkmingai, nes dėl radikalaus požiūrio į istorijos dėstymą, jis buvo išstumtas iš Prancūzijos kolegijos Agregacijos komisijos prezidento pareigų.

Fernand Broudel savo knygoje apžvelgia po visą pasaulį išsibarsčiusias civilizacijas: vakarų, tolimųjų rytų, pietryčių Azijos ir kitas. Autorius nesilaiko istorinių įvykių chronologijos. Jo kūrinys – išsami analitinė analizė, padedanti perprasti civilizacijų atsiradimo ir vystymosi visumą, vidines struktūras. Knyga skirta besidomintiems civilizacijų istorija, jų kultūriniu, politiniu, ideologiniu kontekstu.

Fernand Braudel teigia, kad istorija aiškina ne tik praeitį, bet ir dabartį. “Civilizacijų gramatika” yra tarsi vadovėlis žmogui, norinčiam suvokti kultūrų ir tam tikrų kultūrinių reiškinių atsiradimą bei vystymąsi, kitu kampu pažvelgti į įvairius mūsų pasaulio reiškinius.