Rūta Mataitytė
Pavogtas dienoraštis

Rūta Mataitytė

Pavogtas dienoraštis

romanas

Autorius:
Pavadinimas:
Pavogtas dienoraštis
Diktorius:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
14 val. 26 min. 54 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-01-4376-6
Išleidimo duomenys:
Alma littera 2021 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

2015-tais metais buvo išleista knyga „Gunda“. Nauja istorija tęsia pasakojimą apie Gundos ir jos dukros gyvenimą. Tiesa, Rūta Mataitytė teigia, kad nors moteris ir vienija istorijas, jas drąsiai galima skaityti atskirai.

Romane „Gunda“ pagrindinė veikėja išvyko į Norvegiją studijuoti kalbos. Visgi, nutiko taip, kad ji į Lietuvą negrįžo. Rašytoja knygoje pasakoja apie merginos brandą, bandymą pritapti svečioje šalyje, ilgesį ir meilę.

Knygoje „Pavogtas dienoraštis“ skaitytojai supažindinami su Gundos dukra Gerda. Ji augo Danijoje ir Lietuvą pažįsta tik epizodiškai. Mergina nusprendžia atvykti į Vilnių: patirti, pajausti, atrasti. Netikėtai aptikusi mamos dienoraštį Gerda pasineria ir į jos asmeninę istoriją. Kiek daug ji nežinojo apie Gundą, visą gyvenimą buvusią šalia. Taip autorė kuria du lygiagrečius pasakojimus apie tarpusavyje likimais susipynusias moteris.

Rūta Mataitytė romane nagrinėja šiandien ypač aktualią temą – emigrantų vaikų, gimusių ir augusių kitoje šalyje, tautinį identitetą ir santykį su šalimi, kurią tėvai laiko sava. Gerda bando suprasti savo jausmus Gundos gimtinės atžvilgiu. Ką jai reiškia Lietuva? Kur yra jos vieta?

Tėvynės ilgesys, tautinis identitetas, emigrantų gyvenimas svetur, mamos ir dukros santykiai, meilė, likimo išbandymai, netektys – temos, kurias savo tekste vysto autorė.

Rūta Mataitytė sukūrė daug įvairių ir stiprių veikėjų. Dalies jų prototipais buvo realūs žmonės. Romano siužetas rutuliojasi per tris šalis – Daniją, Norvegiją ir Lietuvą. Pati autorė jau dvidešimt metų gyvena Norvegijoje.