Bjørn Berge
Dingusios šalys, 1840–1970

Bjørn Berge

Dingusios šalys, 1840–1970

Autorius:
Pavadinimas:
Dingusios šalys, 1840–1970
Diktorius:
Papildoma informacija:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
9 val. 49 min.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-487-108-5
Išleidimo duomenys:
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Žinomo norvegų architekto ir tyrėjo Bjørno Bergės knyga „Dingusios šalys, 1840–1970“ pasakoja apie penkiasdešimt 1840–1970 metais egzistavusių valstybių. Bojaka, Ikikė, Korjentesas, Pietų Kasajus, Helgolandas, Triestas, Labuanas, Tanžeras... Kai kurių pavadinimai galbūt sužadins tam tikrų asociacijų, o kiti ką nors tesakys retam iš mūsų. Šios pražuvusios šalys gali papasakoti neįtikėtinų istorijų – ar tai būtų trumpaamžė Rytų Karelija, nugyvenusi vos keletą žiemos savaičių per 1922-ųjų karą, ar sunkiau palaužiama Oranžijos Laisvoji Respublika, būrų valdoma valstybė, XIX amžiaus pabaigoje atšventusi nepriklausomybės penkiasdešimtmetį.

Aprašomų šalių įvairovė atspindi skirtingus XIX ir XX amžių pasaulinės istorijos aspektus su jų ideologijomis, imperializmu, kovomis dėl išteklių, imigracijos bangomis ir karais – tiek visa apimančiais, tiek visai nereikšmingais. Vienų jų būta nepriklausomų valstybių, kitos tarnavo tik kaip kariniai placdarmai, žaliavų gavybos bazės ar tiesiog atliko kokį nors vaidmenį galingųjų valstybių žaidimuose.