Peter Wohlleben
Gamtos saitai

Peter Wohlleben

Gamtos saitai

kaip medžiai gamina debesis, o sliekai valdo šernus

Autorius:
Pavadinimas:
Gamtos saitai
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
7 val. 31 min. 2 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-609-427-395-7
Išleidimo duomenys:
Kitos knygos 2019 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Vokiečių gamtininkas Peteris Wohllebenas jau atskleidė ne vieną gamtos paslaptį – dabar jau žinome, kaip bendrauja medžiai ir kaip gyvūnai suvokia pasaulį. Knygoje „Gamtos saitai“ jis siūlo pažvelgti į pasaulinę ekosistemą, į jos tarpusavio ryšius ir sužinoti, kaip sugyvena įvairios gyvybės formos.

Vakarinėje Šiaurės Amerikos pakrantėje gyvenančios lašišos neršia upėse, kur jas gaudo alkani lokiai. Pasisotinę, jie palieka žuvų kaulus, o juose esantis azotas – puiki trąša dirvožemiui. Todėl neatsitiktinai tose vietose spygliuočiai auga tris kartus greičiau, o tankūs miškai - puiki pastogė lokiams...

Gamta pilna tokių paslapčių ir nuostabą keliančių pavyzdžių. Pasirodo, išnaikinta vilkų populiacija gali pakeisti upės vagos kryptį, nukritęs lapas turi įtakos Žemės sukimuisi, o spygliuočiai, lyg šamanai, sukelti lietų. Visi šie procesai – ne atsitiktinumas, bet sustyguotos ir darniai veikiančios sistemos pavyzdys. Kaip vieni kitus veikia augalai ir gyvūnai? Kaip skirtingos gyvybės rūšys bendrauja ir bendradarbiauja tarpusavyje?