Hayden Herrera
Frida

Hayden Herrera

Frida

Fridos Kahlo biografija

Autorius:
Pavadinimas:
Frida
Diktorius:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
21 val. 28 min. 27 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
--
Išleidimo duomenys:
Kitos knygos 2020 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
AMK 2020 | Vilnius
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Hayden Herrera „FRIDA. Fridos Kahlo biografija“ – tai originalios, neeilinių savybių turinčios, vienos žymiausių pasaulio menininkių, kilusios iš Meksikos, gyvenimo istorija.

Hayden Herrera - meno istorikė, Fridos Kahlo biografiją pateikia moderniosios Meksikos istorijos, tuo metu vykusių politinių ir meninių judėjimų kontekste. Vienas išskirtinių šios biografijos bruožų yra tas, kad autorė atskleidžia menininkės charakterį, nesistengdama jo idealizuoti, apibendrinti, priešingai parodo jos impulsyvumą, nenuoseklumą, įprotį nešvankiai keiktis, visapusiškai analizuoja jos asmenybę.

Frida savo kūryboje daug dėmesio skyrė asmeninei gyvenimo patirčiai. Menininkė vaikystėje sirgo poliomielitu, po ligos dešinė mergaitės koja tapo plonesnė už kairią, todėl teko patirti bendraamžių patyčias. Paauglystėje vos nežuvo tragiškoje autobuso avarijoje, po patirtų traumų nuolat jautė skausmą, ištvėrė 30 operacijų. Knygos autorės nuomone, būtent ši avarija turėjo lemiamą įtaką tam, kad Frida, planavusi savo ateitį sieti su medicina, pasuko menininkės keliu ir ėmėsi tapybos. Tragiškos avarijos pasekmės – nuolatiniai skausmai – tapo viena pagrindinių būsimos menininkės kūrybos temų. Vėliau sekė audringa, viešai aptarinėjama santuoka su 20 metų vyresniu menininku Diegu Rivera, netrūko meilės avantiūrų tiek su vyrais, tiek su moterimis. Visa tai atsispindėjo jos kūryboje. Fridos kūryba, kaip ir biografija, pilna skausmo ir aistros, gyvybingumo ir drąsos.

Pasakodama Fridos biografiją autorė remiasi menininkės laiškais, dienoraščiais, draugų ir mylimųjų laiškais, ją pažinojusių žmonių pasakojimais. Pagal šią knygą 2002 m. pastatytas kino filmas, kuriame Fridą įkūnijo Salma Hayek. Kino juosta buvo nominuota šešiems ir apdovanota dviem Oskarais.

Knygos leidybą parėmė Lietuvos Kultūros Taryba

Raktažodžiai