Elizabeth Cleghorn Gaskell
Šiaurė ir pietūs

Elizabeth Cleghorn Gaskell

Šiaurė ir pietūs

romanas

Pavadinimas:
Šiaurė ir pietūs
Papildoma informacija:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
16 val. 52 min.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
9786090304617
Išleidimo duomenys:
Svajonių knygos 2019 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Vienos geriausių Viktorijos laikų rašytojos Elizabeth Gaskell romanas „Šiaurė ir Pietūs“ gvildena aktualias socialines – skurdo, išnaudojimo – temas ir asmeninių santykių įtaką net patiems tvirčiausiems įsitikinimams. Romanas išsiskiria itin gyvu ir giliu pagrindinės veikėjos charakteriu.

Margaretos Heil tėvas – kaimo pastorius, kuris galiausiai ryžtasi paklusti vidiniam balsui ir palikti bažnyčią. Dėl tokio tėvo sprendimo šeima turi palikti patogius namus Hampšyre ir persikelti į Anglijos šiaurę. Margareta atsiduria naujoje aplinkoje, kuri jai kelia tik pasibjaurėjimą. Pramoninis Miltono miestas šaltas ir atstumiantis. Vis dėlto netrukus ji randa užsiėmimą ir aistrą, kuri jai teikia ne tik pasitenkinimą, bet ir gyvenimo prasmę.

Margareta išsiaiškina, kiek daug žmonių šiame mieste gyvena skurdžiai ir kenčia sunkiai dirbdami fabrikuose. Užsidegusi ji ima ginti jų teises ir orumą. Šią Margaretos kovą apsunkina santykiai su fabriko savininku Džonu Torntonu. Jų priešprieša ir Margaretos pasipiktinimas jo elgesiu su darbuotojais tik išoriškai atrodo kaip priešų susidūrimas. Po šiuo pykčiu slepiasi kur kas gilesni jausmai ir trauka.