Andrew Leatherbarrow
Černobylis 01:23:40

Andrew Leatherbarrow

Černobylis 01:23:40

Pavadinimas:
Černobylis 01:23:40
Papildoma informacija:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio puslapių skaičius:
303
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
9789955266440
Išleidimo duomenys:
Briedis 2018 | Vilnius
Prieinamos kopijos rengėjas:
0 įvertinimų
viršelis
Aprašymas

Projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“ leidinys.

Apie atominės elektrinės sprogimą ir jo padarinius pasakoja ir Andrew Leatherbarrow knyga „Černobylis. 01:23:40“. Sovietų Sąjungoje visuomet buvo ieškoma būdų padidinti elektros gavybą šalies pramonės poreikiams užtikrinti. Didinant reaktorių darbo intensyvumą buvo eksperimentuojama ir atominėse elektrinėse. Balandžio 26 d. naktį, 01:23:40 Černobylio atominės elektrinės ketvirtojo bloko pamainos viršininkas Aleksandras Akimovas nuspaudė avarinį reaktoriaus stabdymo mygtuką. Tačiau buvo per vėlu – grandininė branduolinė reakcija jau buvo nebesustabdoma.

Ši naktis pakeitė ištisos kartos likimą ir priartino Sovietų Sąjungos žlugimą. Žuvo ar buvo suluošinta daugybė žmonių. Evakuoti teko visą Pripetės miestą ir aplinkines gyvenvietes. Pragaištingi ekologinės katastrofos padariniai pavertė Černobylio apylinkes negyvenamomis dykromis.

Avarijos istorija apipinta įvairiausiais mitais ir legendomis. Vienas iš jų - pasakojimas apie Černobylio narus. Taip buvo vadinami į telkinį po reaktoriumi siunčiami vandenį turėję išleisti žmonės. Tik taip buvo įmanoma išvengti galimo antrojo sprogimo, kuris būtų pavertęs visą Rytų ir Vidurio Europą negyvenama.