Alfonsas Eidintas
Pūga prie Mėmelio

Alfonsas Eidintas

Pūga prie Mėmelio

atvadavimo saga

Autorius:
Pavadinimas:
Pūga prie Mėmelio
Papildoma informacija:
Leidinio formatas:
Kalba:
Leidinio trukmė:
15 val. 33 min. 52 sek.
ISBN/ISSN/ISMN numeris:
978-542-001-776-0
Išleidimo duomenys:
Prieinamos kopijos rengėjas:
5.0
1 įvertinimas
viršelis
Aprašymas

"Pūga prie Memelio" - tai beletrizuota istorija apie 1923-iųjų Klaipėdą ir Lietuvą, apie daugiabriaunę Lietuvos įvykdytą politine ir diplomatinę bei karinę operaciją - Klaipėdos sukilimą.

Šioje istorinėje karinėje apybraižoje "Pūga prie Memelio" papasakota savita visų tų įvykių versija, kuri susiklostė iš istorinės medžiagos. Tai anų dienų įvykių rekonstrukcija. Knyga skirta visiems, kuriems rūpi mūsų krašto praeitis ir garbinga jos istorija.

Kai lietuviai užėmė Klaipėdą, Matas Šalčius dienoraštyje įrašė: „Ši diena pradeda naują erą mūsų tautos istorijoje, nes mes šiandien pirmu kartu pasirodėme agresingoji pusė dėl savo žemių surinkimo, tai reiškia, kad mes turime stiprios valios mūsų žemes rinkti..."

Patriotinis nusiteikimas „vaduoti Klaipėdą" buvo labai stiprus, atsirado nemažai savanorių iš Didžiosios Lietuvos šaulių, norinčių dalyvauti rizikingame žygyje. Tad idealistinis patriotinis pakilimas „atvaduoti langą į platųjį pasaulį" ir sėkmingai pasibaigęs Klaipėdos žygis tvirtai įsirėžė į tautos istorinę sąmonę. Klaipėdos krašto prijungimas pakėlė patriotinį lietuvių ūpą po karinio ir diplomatinio pralaimėjimo kovose dėl Vilniaus krašto.